Danimarka’da ‘Müslüman göçmene az maaş’ teklifi.

Danimarka’da ‘Müslüman göçmene az maaş’ teklifi.

Danimarka Maliye Bakanı Claus Hjört Frederiksen tarafından gündeme getirilen tasarıya göre, Müslüman göçmenler, Danimarkalılardan daha düşük maaşlarla çalıştırılacak ve sosyal haklardan faydalanmak için puan toplamak zorunda kalacak.

Hükümet ayrıca, malulen emekli olan Müslüman göçmenlerin de yeniden kontrol edilmesi ve bazılarının

yeniden çalışma hayatına döndürülmesi için baskı yapılmasını istiyor. Söz konusu tasarıda batı ülkelerinden Danimarka’ya gelen ve Müslüman olmayan göçmenlerin çalışma şartlarında ise herhangi bir değişiklikten bahsedilmiyor.

Tasarı, ülkede yaşayan Müslüman kamuoyunun büyük tepkisine neden olurken, muhalefet, tasarının 9 yıldır uygulanmakta olan entegrasyon politikasının çöküşünü simgelediğini savundu. Bu arada söz konusu tasarı hükümet içerisinden de tepkilere neden oldu. Hükümetin göçmenlerle ilgili her konuda birinci ağzı olan Entegrasyon Bakanı Birthe Ronn Hornbech, tasarıyı ‘hoş olmayan bir teklif” olarak değerlendirdi. Tasarı Danimarka iş dünyasının da tepkisini çekti. Bir milyondan fazla üyesi olan Danimarka Ticaret Odaları Konfederasyonu Başkanı Harold Börsting, tasarının aptalca olduğunu savunarak, “Bu olağandışı şekilde aptalca bir tasarı. Böyle bir uygulama kabul edilemez” dedi.

GÖÇMENLERİN DANİMARKA’YA MALİYETİ 2.9 MİLYAR $
Danimarka’da, Dream isimli araştırma kuruluşunun raporuna göre göçmenlerin Danimarka’ya yıllık maliyeti 2.9 milyar doların üzerinde. Hükümet, tasarıyı önceki gün yayınlanan bu rapordan sonra gündeme getirdi. Tasarıya karşı çıkan bir diğer işçi kuruluşu Danimarka İşçi Konfederasyonu (DA) Başkan Yardımcısı Pal Christian Jensen ise göçmenler arasındaki işsizlik oranının maaş miktarının fazlalığından kaynaklanmadığını, dolayısıyla tasarının işe yaramayacağını savundu. Öte yandan, tasarı, Danimarka anayasasına ters olacağı için de eleştiriliyor.

‘TASARI ENTEGRASYON POLİTİKASININ ÇÖKÜŞÜDÜR’
Uzmanlar tarafından ayrımcılığa neden olacağı için eleştirilen tasarıya muhalefet partileri de tepki gösterdi. Tasarının 9 yıldır iktidarda olan Liberal-Muhafazakar hükümetin uyguladığı entegrasyon politikalarının çöküşünü simgelediğini savunan muhalefet partileri, hükümete yüklendi. Muhalefetteki Sosyalist Halk Partisi ve Sosyal Demokrat Parti’nin sözcüleri yaptıkları açıklamalarda tasarının hükümetin uyguladığı entegrasyon politikalarının çöküşünü simgelediğini savundu.

Hıristiyan Demokrat Parti Sözcüsü Per Orum Jorgensen hükümetin söz konusu tasarıyı daha önce de gündeme getirmeye çalıştığına dikkat çekti. “Maaş ödemelerinde, sosyal yardımlarda ya da emeklilik haklarından faydalanma gibi konularda insanlar arasında etnik ayrımcılık yapamayız” diyen Jorgensen, söz konusu tasarının toplumda ayrımcılığa neden olacağını vurguladı.(radikal)

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail