Isırgan Otu Çayı

Isırgan Otu Faydaları ve Isırgan Otu Çayı

 Isırgan otunda demir ve c vitamini bulunur. Ayrıca ısırgan otu içerisinde klorofil ,histamin ve asetilkolin bulunur. Kalsiyum, silik asit ve potasyum bakımından zengindir. Köklerinde b-sitosterol, skopoletin ve serbets glikozidik barındırır.

Isırgan Otu Faydaları ve Isırgan Otu Çayı

Isırgan otu faydaları ve yararları bakımından çok değerli bir şifalı bitkidir.  Yıllardır insanın tenine değdiği zaman verdiği yanma ve ısırıcı hissi ile pek sevilmeyen bu bitki, zamanla Ahmet Maranki, Ender Saraç, İbrahim Saraçoğlu  gibi şifalı bitkiler alanında önemli bilgileri olan kişiler tarafından faydaları açıklanması ile birlikte şu sıralar en populer şifalı bitkilerden birisi olmuştur.

Isırgan otu hemen hemen her yerde bulabileceğiniz bir şifalı bitkidir. Dere kenarlarında, parklarda, yol kenarlarında bulunabilir. Tabi temiz yerlerden toplanması sağlık açısından çok önemlidir.

Isırgan Otu ile ilgili tüm detaylar için tıklayınız.

Şifalı bitkiler arasında yararları ve faydaları açısından önemli bir yere sahip olan ısırgan otunun pek çok yararı vardır.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Isırgan otunda demir ve c vitamini bulunur. Ayrıca ısırgan otu içerisinde klorofil ,histamin ve asetilkolin bulunur. Kalsiyum, silik asit ve potasyum bakımından zengindir. Köklerinde b-sitosterol, skopoletin ve serbets glikozidik barındırır.

Isırgan otu bir buçuk metreye kadar büyüyebilir, tüyleri dalayıcı ve yakıcıdır.  Kökleri ve toprak üstünde bulunan kısımları kullanılır. Taze ısırgan otunun mikrop kapması ve burun kanamalarını önlediği yunan hekim dioskurides tarafından belirtilmiştir.

Anadoluda ısırgan otunun yapraklarından börek ve çeşitli yemekler yapılır. Yurdun çeşitli bölgelerinde yağda kavurma, yoğurt dökülerek yenme gibi çeşitli varyasyonlar ile tüketildiği görülmüştür.

Isırgan Otu Çayı

Isırgan Otu Çayı Sağlık açısından günde bir bardak tüketilmesi faydalıdır.

Kansızlık için ısırgan otu tüketilir, Demir eksikliğine ısırgan otu tüketimi iyi gelir. Vücuttaki ödem ve iltihabın atılmasında ısırgan otu şifalı bir bitki olarak yardımcı olur.

Isırgan otu anne sütünün artmasına fayda sağlar. Kanı temizleyici, adet söktürücü, kurt ve ateş düşürücü etkileri vardır ısırgan otunun. İştah artırıcı etkisi ve müshil etkileride vardır.

Son dönemlerde  henüz onaylanmış bir belgesi olmasa da kansere karşı korunmada adını sıkça duyduğumuz şifalı bitkilerdendir ısırgan otu.

İdrar yolları enfeksiyonu ve iltihaplarına karşı da ısırgan otu tavsiye edilir. Isırgan otu nefes yollarını açar, şiddetli baş ağrılarını gidermeye yardımcı olur.

Böbrek taşı ve böbrek kumlarını dökmede ısırgan otu yardımcı olduğu belirtilmiştir. Kansızlık ve şeker hastalığına ısırgan otu yardımcıdır. Sedef hastalığında ısırgan otu yaprakları haşlanılarak tüketilir ve hastalıklı cilt yüzeyi üzerine konulur.

Gut, romatizma, siyatik hastalıklarına ve  lumbago ağrılarına  karşı ısırgan otu sapı yere yakın olan bölümünden kesilerek ağrılı bölgelere sürülür.

Akciğer kanserinde şifalı bitki olarak maydanoz, kereviz ebegümeci ile birlikte ısırgan otu haşlanarak çay gibi içilir.

Isırgan Otu Tohumu

Yaklaşık bir kilo bal ile yüz gram ısırgan otu karışımı tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.

Isırgan Otu Yağı

Romatizma ağrılarını yatıştırıcı ve saç dökülmesini önleyici olarak faydalıdır.

Isırgan otu Çayı, Isırgan otu yağı, ısırgan otunun kendi bitkisi ve Isırgan otu tohumunu bir hastalığınızın tedavisinde kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail