Kocayazı / Kofçaz / Kırklareli

Kocayazı, Kırklareli ilinin Kofçaz ilçesine bağlı bir Pomak köyüdür.

Kurtuluş savaşı esnasında Bulgar halkının boşalttığı bir yerleşim yeridir. Şimdiki halkı da Bulgaristandan göç eden Pomaklardır.

Köyün ilk adı KOFÇAZ dır. Daha sonra kofçaz adı 1959 yılında o zaman KEŞİRLİK adını taşıyan şimdiki Kofçaza verilmiş köyün yeni adı Kocayazı yapılmıştır. Bütün bunlar köy halkının iradesi dışında gerçekleştirilmiştir. O zamanın nahiye dengi bir yerleşkesidir. Kofçaz adını taşıdığı dönemlerde bile o zamanki Keşirlik’ten çok daha büyük nüfusa sahipti. Şu an Kofçaz ilçesine bağlı bulunan tüm köylerin içerisinde en büyük nüfusa sahip köy Kocayazı köyüdür.

Yöresel yemekleri arasında Pomak böreği,Kuru fasülye ve Kaçamak isimli mısır unundan yapılan yemek çok meşhurdur. Köydeki oğlak çevirme geleneği günümüzde halen ününü muhafaza etmektedir.

Yıldız Dağları’nın güney eteğine kurulmuş muhteşem manzaralı bir köydür. Kırklareli iline 35 km, Kofçaz ilçesine 9 km uzaklıktadır. Zengin su kaynakları ile dolu olup her tarafı geniş yapraklı ormanlarla çevrilidir.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000366
1997365

July 28, 2013Posted in

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail