Köyün kuruluş tarihi 1300’lerin başlarına kadar uzanır. . Köyde şu anda Trakya halklarından, Gacallar Pomaklar, Dağlılar yaşamaktadır
Hıdrellez, köyde her yıl düzenli olarak 6 Mayıs tarihini izleyen ilk Cumartesi günü köy korusunda bahar kutlaması olarak “dallık” adıyla coşkuyla kutlanır. Köy halkı bir gün önceden, en güzel yemeklerini yaparak günün ilk saatlerinden itibaren köy korusuna gider. Bu gidiş esnasında her türlü vasıta kullanılır. Köy korusunda piknik tarzında içkili ve müzikli çeşitli eğlenceler yapılır. Pişirilen yemekler yenir. Şarkılar, türküler söylenerek salıncaklar kurulur ve köy halkı dayanışma ruhu içinde mutlu bir gün geçirerek Hıdrellezi kutlar.
BALABAN’IN YEMEKLERİ :
Düğün çorbası, Tarhana çorbası, Borani (Ispanaklı Pilav), Kuskus pilavı, Erişte, Yoğurtlu kulak, Biber ve Lahana Dolmaları ve Yaprak sarmaları, Yahni (Düğün yemeği), Papaz yahnisi, Kuzu, Piliç veya Hindi Kapama, Katmer, Akıtma, Cıllık, Ispanak böreği, Kabak Böreği, Nohut Ekmeği, Kaçamak, Katık, Zerde, Aşure, Peynir Helvası, Pancar veya Karpuz pekmezi, Hardaliye
NOHUTLU EKMEK MALZEMELER:
6 su bardağı un, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, 45 gr nohut, 1.5 çorba kaşığı tuz, Su YAPILIŞI: Nohudu yıkayıp havanda dövün. Bir kaba alıp sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu, tuz ve su ilavesiyle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Nohudu ekleyip karıştırın ve 2-3 misli kabarana kadar bekletin. Ayrı bir yerde boza kıvamında bir hamur hazırlayıp nohutlu hamuru ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde sabaha kadar bekletin (2 saatte bir yoğrulması gerekiyor). Kabaran hamuru kalan un, tuz ve su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru ekmek tepsilerine yerleştirerek pişirin
KAÇAMAK MALZEMELER:
8 su bardağı su, Aldığı kadar mısır unu, 20 gr tereyağı, Tuz, Üzeri için: Lor peyniri YAPILIŞI: Suyu bir tencereye alıp kaynatın. Tuzunu ekleyip karıştırın. Mısır ununu azar azar eklerken tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Kek hamuru kıvamına gelince tahta kaşığı 2-3 yerine batırıp 1 dakika daha pişirerek suyunu çektirin. Katılaşınca ocaktan alıp tepsiye boşaltın. Tereyağını bir tavada kızdırıp üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla yedirerek iyice karıştırın. Kaşığın sırtı ile üzerini düzeltin. Lor peyniri serpiştirip sıcak olarak servis yapın.
HARDALİYE MALZEMELER:
Üzüm, Hardal tohumları, Vişne Yaprakları YAPILIŞI:
Hardaliye için olgunlaşmış kendine has kokusu ve rengi olan üzümler ezilmeden dikkatlice saplarından ayrılarak ezilmeden hafif çatlatılmış şeklinde sıra ile topraktan yapılmış küpün içine dizilir Üzerine bir kat vişne yaprağı, onun üzerine de hafif çatlatılmış siyah hardal tohumu dizilir.Bu yerleştirme işlemine küpün üzerinde 5–10 cm boşluk kalıncaya kadar devam edilir. Bu yerleştirme işlemi bitince üzerine üzümler sıkılan üzün suyu yani şıra küpün içine dökülür. Hardal tohumu üzüm şırasının mayalanmasını engellemesi nedeniyle şıranın alkole ya da sirkeye dönüşmesini engelleyecektir. Hardaliyenin oluşması için ortam ısısının 20-25 derece olması tercih nedenidir. Birer gün arayla musluktan alınan şıra, küpün içinde yerleştirilmiş olan üzüm, vişne yaprağı ve hardaliye tohumlarının üzerine dökülür. Hardaliyenin içime hazır olması için 20-25 derece ısıda 20-22 gün beklenir. Kaynama döneminden sonra elde edilen şıra tortusundan arındırılması için süzülüp içime hazır hale getirilir. Dinlendirme kabından çıktığı gibi doğrudan içilmez. Hardalın acı tadını gidermek için bir miktar su eklemek gerekebilir. Hardaliyenin saklanması sırasında da serin gölge bir yer tercih edilir. Çok sıcak veya soğuk ortamlar hardaliyenin tadını etkiler.
https://www.koylerim.com/uzunkopru-balaban-koyu
Köyün iklimi, Trakya karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Edirne iline 95 km, Uzunköprü ilçesine 27 km uzaklıktadır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Balaban,_Uzunk%C3%B6pr%C3%BC
About Post Author






Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.