Köyde yaşayanları, 1934 yıllarında Bulgaristanın Smolyan (Смолян) ili Zlatograd (Златоград) eski ismi (darıdere) kasabası ve Erma reka( Ерма река) köyünden gelen Pomak lar oluşturmaktadır.
Pomaklar Çamaltı köyü Küçük Yeraltı ve Karapınar mahallelerinde yaşamaktadır. Bu bölge köylerinin ahalin çoğunluğu Erma Reka köyünden mensup olmaktadır. Küçük bir kısmı Alamovtsi ve Elehçe (Startsevo) köylerindendir. 20-21 kasım 1934’te gece saatlerinde 30 aile kapsayan kafile Bulgar-Yunan huduttan ilegal geçmektedir. Bulgar arşivlerinde bu kaçmasına ait bilgileri bulunmaktadir. Hudut askerin komutanı tarafından İçişleri bakanına gönderilen raporunda bu kaçmasına ait konular anlatılmaktadır.
Küçük Yeraltı mahalesinde en yaşlı insan 88 yaşındaki Mehmet Kundyov. Mehmet Kodanov kaçış hikayesini hatırlayan tek insandir. Tüm ailesi ve Erma Reka’dan başka 30 aile ile beraber 12 yaşındaki Mehmet huduttan kaçmışlardır. Doğum yerinde Mehmet Bulgar okulu ziyaret etmiş. Bulgar zülümler kaçmasının asıl sebebini oluşturmaktadır.
Arşivlere göre ilk bakılar Darıdere ilçesinin doktoru tarafından yapılmaya başlanmış. Bu doktor bitlerden dolayı kadınlara elbisesini çıkartmaktadır.Müslüman bir ahalide bu tarz aleni uygulamanın sonuçlarını varın siz düşünün. Bu olaya ait Bulgar arşivlerinde bilgi vardır.
Mehmet Kundyov un kaçış hakkında söylediği şu şekildedir; Kaçış zamanında çok kar varmış.Kaçaklar Yunanistana ilk önce kaçmış.Sonra Gümülcine’deki Türkiye başkonsolusluğu yardımıyla kaçaklar Türkiye’ye yola çıkmışlar. 1934-1935’teki kış Bafra’da kalıp baharda yeni köylere yerleştirilmişler. Bu köylerde tüm Pomaklar hala pomakça konuşuyorlar. Mehmet’ten başka Bulgaristan’da doğan bir kişi daha var. Fakat kaçış sırasınında sadece bir yaşında olduğu için kaçış dönemini hiç hatırlamıyor.
Komşu Dereler köyünde de Kundyov i sülalesinden bir Pomak ailesi yaşamaktadır. Erma Reka’dan gelen diğer sülale Alibaşovi, Gluhovi, Zeynelovi, Kehayovi, Kovaçevi, Kocaalievi, Sirakovi ve başka. Kaçakların bazıların isimleri Polis araştırma bültenlerinde bulunabilmektedir. Askere gitmeyen genç erkeklere aittir.
Samsun iline 80 km, Bafra ilçesine 30 km uzaklıktadır.
Yıllara göre köy nüfus verileri | |
---|---|
2000 | 462 |
1997 | – |
Not; Bilgiler direk olarak Bafraya gidilerek ve köylülerle görüşülerek derlenmiştir.G.Zelengora
Çamaltı Köyü haritası konumu ise 41° 22′ 41.5344” Kuzey ve 35° 53′ 41.8092” Doğu gps koordinatlarıdır.
3 Comments
About Post Author






Gökçeçakmak köyü, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir pomak köyü’dür. Onun için de bir sayfa yapar mısınız? Gökçeçakmak köyü’nün nüfüsü 1934 ylında Tuhovişta köyü’nden (Güney-batı Bulgaristan)gelmiştir. Yaşlılar bugüne kadar pomakça çok iyi derecede bilmektedir.
yukaridaki kaynaklar ya eksik yada yanlis yazilmistir.
dogrusu dedemden : 30 hanenin isimleri huseyin sak
ahmet korkut mehmet esen kadir sel saban semiz ismail senkan recep soylemez hasan tasdemir feyzullah inci hasan sengul bayram sak hasan sakin
mehmet demir ibrahim toprak hasan korkut bunlar camalti koyuna gelen hanelerdir.bir gecede erma rekadan yunanistana gecilmis kasimdan onbes gun sonra yunanistan topragina gecince biraz istirahat edelim deyince cocuklarin uzerine on santim kar yagmis ondan sonra turkiyeye gelmeye devam etmisler ve bafra yi tercih etmisler onderleri ahmet korkutmus lakabi ahmet cavus bafraya gelince kis mevsimi oldugu icin bafra halki sahip cikmis ve onlari buyuk koylere (sulas martali gazibey derbent gibi) yerlestirmis marttan sonra yer verdikleri koylere cikmialar ve orada calidan kulubeler yapmislar 6ay ticaret yapmakla ugrasmislar sonbaharda birlik yapip bire odali ikiser odali evler yapmislar ve kisi orlarda gecirmisler.mehmet kundyov degil mehmet kunduf ilk gelende degildirr gelenlerin ogullarindandir.
yunus inci onceki yorumun sahibidir. feyzullah incinin oglu ahmet incinin oglu suleyman incinin oglu yunus incidir.