Gölyaka [Simavlı ] / Bandırma / Balıkesir

Gölyaka, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı Kavala( kurita köyü)  ilinden gelmiş Pomakların yaşadığı bir mahalledir.
***

TARİHÇE ;

*
Gölyaka köyü halkı, Yunanistan’ın Kavala ili Kurita ( Çeşme yalağı ) Köyünden Türk – Yunan hükümetleri arasında düzenlenen protokol gereğince, mecburî nüfus değişimine tabi tutularak doğdukları toprakları terk etmek zorunda bırakılır.

Türk – Yunan Nüfus Mübadelesi Sözleşmesine bağlı ve denetime tabi olarak ta Selanik limanından gemilere bindirilerek Çanakkale limanına gönderilir.

Çanakkale ili mübadele komisyonu dörevlilerince karşılanan ve yaşamlarını sürdürecekleri yerleşim yeri için Kavala ilinin Kurita köyünden gelen kafile başkanına verilen belgelerde.

Edincik Beldesine yönlendirildiği, mayıs ayının başlarında yaya olarak başladıkları yolculukta hayvanları, eşyaları ve çoluk çocuklarıyla Manyas Darıca ve Necip Köy civarlarında Kasım ayına kadar kaldıkları.

Aralık ayı başlarında Edincik Beldesine doğru gitmeye çalıştıkları sırada .

Yoğun yağmurun yağması sebebiyle, bu gün Köyün bulunduğu yerde mola veren kafile Rumlardan kalan dört , beş eve kafile başkanı Ali Ağanın öncülüğünde 25 – 30 hanenin yerleşmesiyle 1923 yılının aralık ayında köy kurulur.

Köyün ilk sakinleri ; Kafile başkanı Ali Ağa ( Ali Çapraz ) , Sulalar Hasan Yılmaz , Mollahmet ( Ahmet Yılmaz ) , Curalar ( Ferhat Cura ) , Beşirler ( Bardak ve Dovan soyadını almışlar ) , Kuşooğlu Ahmet ( daha sonra Edincik beldesine gitmiş ) , Sangolar ( Mehmet Gündoğan ) , Memişler ( Hüseyin Kaya ) , Mestanlar ( Mestan Kasap ) , Şakirler ( Şakir Kayan ) , Sadıç Hasanlar ( Mustafa Yıldız , Hasan Yıldız ) , İnceler , Fatma ebenine , Kabaklar , Gelenler , Bucaklar , Karaaliler , Çatalbaşlar ( Edincik beldesine daha sonra yerleşmişler ) , Bozlar , Akgünler ( Bayram Akgün’ün babası çarık ve ayakkabı tamircisi ) , Gargılar ( Ramazan Gargı ) , Palazlar ( Hasan Palaz ) , Metolar ( Osman Meto ) , Tüfekliler, Mollaömer ( Demir ) Kramdolular ( Kemik ).

Kavala, Kurita köyünden gelerek Bereketli köyüne ve Edincik Beldesine zamanla yerleşenler olur.

Kavala ya 35 – 40 km Rodop Dağlarının etklerinde dağ ve yaylası olan Kurita Köyünde şu anda yerleşim bulunmamakta.

Kurita köyünde halkın geçim kaynakları tarım, keçi ve koyun bakıçılığı imiş.

Gölyaka köyün eski adı ise Simavlı.

1954 yılında Kuş Gölünün kenarında olduğu için Gölyaka Köyü adı devlet tarafından değiştirilmiş.

Köyde üç kuşak Pomakçayı konuşmuş ve kullanmış.

Dördüncü kuşak konuşamamakta ve anlamamaktadır.

*
Gölyaka Köyü ( Simavli ) Bandırma.

——-
Balıkesir il merkezine 120 km, Bandırma ilçesine 27 km. uzaklıktadır.

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail