Yunanistan Savunma Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda askere alım başvuru formunda daha evvel yer alan din hanesinin seçenekleri arasına Pomak kimliğini de ekleyerek bir anlamda Pomakların resmi olarak tanınması yönünde Pomaklara güçlü bir dayanak oluşturdu farkında olmadan.
Aslında buraya kadar sorun yok, zira Yunanistanda askere gidecekler etnik kökenini, dini inancını belirtir ve Savunma Bakanlığının da bunları bilme hakkı gayet normal karşılanabilir bir durum.
Fakat normal karşılanamayacak olan şey Batı Trakyada yaşanmaktadır. Her fırsatta din kardeşliğinden,dostluktan , birlik ve beraberlikten bahseden Türklerin kurduğu Dostluk Eşitlik Barış Partisi yaşanan bu duruma ırkçı ve saldırgan bir dille saldırmakta ve Pomak halkının varolmadığını dile getirmekte gecilmedi.
Söz konusu Parti geçtiğimiz günlerde şu açıklamayla ne kadar ırkçı ve Pomak düşmanı bir parti olduğunu göstermiştir.
Konu ile ilgili açıklamada şunlar geçmektedir ;
“…Ülkemiz Savunma bakanlığı askerlik adaylarının elektronik olarak doldurulduğu din hanesi bölümüne “Pomakos “(Pomak) alternatifini de ekleyerek, şaşırtan bir uygulamaya daha imza attı.
Bu olay kabul edilemez bir skandaldır. Her alanda toplumumuza yönelik algı oluşturma ve millet aklıyla alay etme yöntemlerine ivedilikle son verilmesini talep ediyoruz.
Azınlığı bölmeyi düşleyenler bilsinler ki bu dileklerin her zaman bir hayal olarak kalacağını ve Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlığının özlerinden vazgeçmeden, ödün vermeden ülkelerine fayda sağlamaya devam edeceklerini bilsinler…”
Irkçı ve bölücü DEB partisi şunu bilmelidirki, Batı Trakya toprakları da sadece Türkler yaşamamaktadır. Pomak halkı sizin gibi göçle değil bölgenin yerleşik ve asli sahibidir.
Her fırsatta Pomak halkını yok sayma gafletinden vazgeçmeniz bölgedeki müslüman azınlığın birlik ve beraberliği için büyük faydalı olacaktır. İçinizde bir nebze insani duygu varsa Pomak halkına düşmanlık etmekten vazgeçersiniz. Azınlık toplumları arasına bu şekilde fitne ve fesatlık tohumları ekmenin size de , azınlığa da hiç bir faydası yoktur, olmayacaktır.
Sizler ve herkes şunu açık ve net bir şekilde bilmelidirki Pomak halkı bugüne kadar olduğu gibi, bu günden sonrada Trakya ve Rodop topraklarında varolmaya devam edecektir.
Yaşasın Pomak Halkının Varoluş Mücadelesi.
Demokratik Pomak Hareketi
8 – Malkina – 2022 ( 8 şubat 2022)
About Post Author





